مطالعه بدون فراموشی چگونه شکل میگیرد؟ بسیاری از افراد این سوال را میپرسند که «چطور مطالعه کنیم که فراموش نکنیم »
اگر به نکاتی در مورد عملکر مغز و روش مطالعه دقت داشته باشیم، میتوانیم رؤیای مطالعه و خواندن بدون فراموشی را بدست آوریم. تصور کنید که یک کتاب را مطالعه کردهاید و مطالب آن را هم به یاد دارید، واقعا حس لذت بخش و خوبی است. حال در این مقاله با عملکرد مغز آشنا میشویم و روشی که باعث میشود مطالعه کنیم و فراموش نکنیم را فرا میگیریم.

عملکرد مغز در مورد فراموشی مطالعات چگونه است ؟
در جواب این که افراد میگویند اطلاعات در مغزم نمیماند و فراموش میکنم، از روش مطالعه آنها سوال میکنیم.
اینجاست که وقتی یک روش اشتباه و برخلاف عملکرد مغز را دنبال میکنند، فراموشی اتفاق میافتد. جای تعجب دارد که برای فراموشی پس از مطالعه به آنها تبریک میگوییم.
تبریک به این علت که مغز آنها سالم است و به خوبی عمل میکند. ما هستیم که انتظار عجیبی از مغز و حافظهمان داریم.
مغز ما یک مسیر فراموشی طبیعی دارد که در نمودار زیر میتوانید مشاهده بفرمایید.
آموزش رایگان NLP (علم موفقیت) را از اینجا دریافت کنید
همان طور که مشاهده میفرمایید فراموشی به زمان بستگی دارد. ما تنها بیست دقیقه بعد از مطالعه، پنجاه درصد مطلب را به یاد میآوریم . همچنین شش روز بعد حدود ۲۵ درصد مطالب را به یاد میآوریم و این مسیر فراموشی ادامه دارد .
در ادامه شما را با یک روش مطالعه شگفت انگیز آشنا میکنیم تا با فراموشی خداحافظی کنید.
روش مطالعه صحیح، برای این که فراموش نکنیم !
برای این که بتوانیم مطالعه مؤثر و پویایی داشته باشیم باید این مراحل را دنبال کنیم.
مرحله اول :

در این مرحله نیاز است که کل کتاب را با توجه به حجم کتاب سه دقیقه تا پنج دقیقه یک مطالعه کلی داشته باشیم.
زمانی که ما قصد داریم به جایی سفر کنیم، ابتدای کار یک نقشه از آنجا تهیه کرده و نگاه میکنیم. در این مرحله از مطالعه بدون فراموشی هم ابتدا یک نقشه کلی از هدفی که از مطالعه داریم را بدست میآوریم.
در برنامه ریزی عصبی کلامی (NLP) هم پیشفرضی به این منظور داریم : هر کسی برای انجام کارهایش نیاز به نقشه دارد و نقشه هر کسی با دیگری متفاوت است.
این مفهوم را میرساند که ما برای امر مطالعه نیاز به یک نقشه داریم که متوجه شویم این کتاب چه میخواهد به ما بگوید.
در این مرحله میتوانیم سرفصل های کتاب و مطالب نشان شده کتاب را مطالعه کنیم.
آموزش رایگان تندخوانی و تقویت حافظه را از اینجا دریافت کنید

مرحله دوم : پیشخوانی فصلی که میخواهیم مطالعه کنیم
اگر به صورت یک سفر در نظر بگیریم به عنوان مثال ما میخواهیم به کشور فرانسه سفر کنیم. در مرحله اول نقشه کل فرانسه و شهرهایی که دارد را میبینیم.
اما در مرحله دوم ما قصد داریم به چه شهری برویم را مشخص میکنیم. مثلا از کشور فرانسه به پاریس میخواهیم سفر کنیم.
بسیار خوب حالا در این مرحله شروع میکنیم فصل یا بخشی که میخواهیم مطالعه کنیم را در سه تا پنج دقیقه با توجه به حجم کتاب مطالعه میکنیم.

مرحله سوم : ایجاد سوال
به این تکنیک، قلاب ذهنی میگویند . در ذهن هر چه که وارد شود و به جایی وصل نشود، رها شده و خارج میشود.
زمانی که اطلاعات ورودی به جایی وصل نشود به فراموشی منتج میشود. پس سوالات نقش قلاب را برای اطلاعات ورودی به مغز ایفا میکند.
آموزش رایگان عزتنفس و اعتمادبهنفس را از اینجا دریافت کنید

مرحله چهارم : تندخوانی
بله این مرحله ای است که ما شروع میکنیم، با توجه به اینکه مهارت تندخوانی را یاد گرفتهایم مطالعه کنیم. مطالعه به صورت تندخوانی تفاوت های زیادی با مطالعه معمولی دارد و به عملکرد مغز و چشم و تمرکز بستگی دارد.
برای تندخوانی نیاز به این داریم که چشم ما که مانند یک عضله هست گرم شود. دقیقا مانند زمانی که ما میخواهیم ورزش فوتبال یا والیبال یا هر ورزش دیگری داشته باشیم. ابتدا بدن خودمان را گرم میکنیم.
همچنین مغز ما هم تقویت شده و مطالب ورودی را به سرعت ثبت میکند.

مرحله پنجم : تست
بسیار خوب حال نیاز است که دانستههای خودمان را محک بزنیم. بله اگر در این مرحله شروع کنیم به این که تست بزنیم یک نوع مرور هم برای ما اتفاق میافتد و میتوانیم به این که مطالب بیشتری به خاطرمان بماند کمک کنیم .
توصیه به افرادی که میخواهند در آزمون های تستی شرکت کنند . مانند کنکور و آزمونهای استخدامی این است که کتاب تست کنار دست آنها باشد که هنگام مطالعه حتما تست بزنند.
آموزش رایگان تندخوانی و تقویت حافظه را از اینجا دریافت کنید

مرحله ششم : کشیدن نقشه ذهنی
نقشه ذهنی بهترین گزینه برای مرور و نکته برداری از اطلاعات ما است. البته که نیاز است یاد بگیریم که به صورت صحیح از اطلاعاتمان نقشه ذهنی داشته باشیم.
کشیدن نقشه ذهنی دارای نکات بسیار مهمی است . نقشه ذهنی با الگو از سلولهای عصبی مغز مطرح شده است. زمانی که به مهارت کشیدن نقشه ذهنی مسلط باشیم، بسیار برای ما راحت و لذت بخش میشود.

مرحله هفتم : تفکر و امتحان
در مرحله نیاز است زمانی را در نظر گرفته و به مطالبی که آموختهایم فکر کنیم .تحلیل کنیم تا مفهوم مطالب برای ما کاملا جا بیفتد.
نیاز است که خودمان و حدود مطالب را امتحان کنیم تا به سطح خوبی در اشراف به مطالب برسیم .
مرحله هشتم : مرور
حال باید زمان هایی که مغز میخواهد فراموش کند را شناسای و مرور داشته باشیم تا مطالب ثبت شوند. اما چه زمان هایی نیاز به مرور داریم و به چه صورتی باید مرور کنیم.
در هنگام مرور نیاز است از نقشه های ذهنیمان را مرور کنیم . مرور نقشه های ذهنی (mind map) یا مایند مپها زمان خیلی کمی از ما میگیرد .
مسیر مرور ها هم باید به این صورت باشد که بعد از مطالعه اولین مرور را داشته باشیم. سپس فردای مطالعه، دو روز بعد ، چهار روز بعد، هشت روز بعد، شانزده روز بعد، و ۳۲ روز بعد از اولین مطالعه. دقیقا زمانهایی است که مغز میخواهد فراموش کند و ما مانع آن میشویم.
عزیزان حال شروع کنید به مطالعه و با این روش هشت مرحله ای و مطالب را به حافظه بلند مدت خود بسپارید. از مطالعه لذت ببرید.
#توانگرـباشید
وحید قنبریان نایینی
Master&Trainer of NLP
مدرس توانگری و مهارت های مطالعه
آکادمی توانگری